Wheel

Rijbewijs vrachtwagen + aanhangwagen en oplegger (rijbewijs C(1)E)

Wanneer een vrachtwagenchauffeur een aanhangwagen of oplegger wenst te trekken waarvan de MTM groter is dan 750 kg, moet hij houder zijn van een rijbewijs C+E of C1+E.

Om met zo'n zware lading te kunnen rijden, moet men een bepaalde manoeuvres kennen en goed kunnen uitvoeren. Multipermis biedt kwalitatieve lessen om een perfecte beheersing van het voertuig onder de knie te krijgen.

Weet dat al onze vrachtwagens met aanhangwagens en trekkers met opleggers zijn uitgerust met camera’s. Dat vergemakkelijkt het leren rijden en het uitvoeren van de manoeuvres met dit type van voertuig.

Het voordeel van een vrachtwagen met aanhangwagen, is het « wipe car »-systeem. Dat houdt in dat de aanhangwagen met dubbele centrale as bij het vooruit rijden precies het bandenspoor volgt van het trekkend voertuig. Dankzij dit systeem zijn ook de manoeuvres achterwaarts redelijk eenvoudig.

Het rijden met een trekker met oplegger daarentegen, wordt zeer veel gebruikt door transportfirma’s. Het is dan ook zeer interessant rijlessen te volgen met een oplegger, indien de toekomstige chauffeur wenst te werken voor een transportbedrijf.

Het rijbewijs CE of C1E bepaalt het gewicht van de vrachtwagen en de sleep

Voor het behalen van een rijbewijs vrachtwagen met aanhangwagen en oplegger, bestaan er twee mogelijkheden:

  • Het rijbewijs vrachtwagen met aanhangwagen/oplegger C+E : dit rijbewijs is bestemd voor houders van een rijbewijs C, die willen rijden met een vrachtwagen/trekker waarvan de MTM boven de 7.500 kg ligt, met daarachter een aanhangwagen of oplegger van meer dan 750 kg.
  • Het rijbewijs vrachtwagen met aanhangwagen/oplegger C1+E : dit rijbewijs geldt voor houders van een rijbewijs C1 en die met een vrachtwagen willen rijden waarvan de MTM ligt tussen de 3.500 kg en de 7.500 kg, plus een sleep van meer dan 750 kg. Let wel, in dit geval mag het geheel vrachtwagen + aanhangwagen/oplegger niet hoger zijn dan 12.000 kg. Anders is een rijbewijs C+E nodig.

Rijlessen met een vrachtwagen met aanhangwagen/oplegger zijn mogelijk vanaf 18 jaar

Er zijn twee mogelijkheden om te leren rijden met een vrachtwagen met sleep :

  • De bestuurder is in het bezit van een vrachtwagenrijbewijs C1. In dit geval is hij ten minste 18 jaar oud en mag hij met de praktijklessen starten in een erkende autorijschool zoals Multipermis.
  • De bestuurder is in het bezit van een vrachtwagenrijbewijs C. In dit geval is hij ten minste 21 jaar oud en kan hij met de praktijklessen aanvangen in één van de zes opleidingscentra van Multipermis.

U moet ten minste 8 uren les volgen om het rijbewijs vrachtwagen + aanhangwagen of trekker + oplegger te kunnen behalen. Deze lessen moeten gegeven worden door een gebrevetteerde rijinstructeur in een erkende autorijschool. Eens de lessen gevolgd zijn, mag de kandidaat zijn praktijkexamen afleggen. Deze bestaat uit een gedeelte “manoeuvres” op een oefenterrein, en een test rijden op de openbare weg.

Heeft uw bedrijf een financiële steun nodig? Klik hier.

Vergelijking vrachtwagen met aanhangwagen en trekker met oplegger

Als er één rijbewijs is dat een bijna 100% professionele re-integratie toelaat, is het wel het rijbewijs C+E.

Vergeet niet dat u, van zodra u een aanhangwagen met uw vrachtwagen wilt trekken met een MTM van meer dan 750 kg, het rijbewijs C+E nodig heeft.

Bij Multipermis bieden we de mogelijkheid om les te volgen en het examen af te leggen met een aanhangwagen of een oplegger.

Welk voertuig kiezen?

Semi-remorque Camion remorque
Voordelen trekker met oplegger Voordelen vrachtwagen met aanhangwagen

Het rijden met een trekker met oplegger wordt zeer veel gevraagd bij transportfirma’s.
Rijbewijs CE = Gegarandeerd werk!

Uitgerust met het « wipe car »-systeem. De aanhangwagen heeft een dubbele centrale as, die bij het vooruit rijden exact het bandenspoor volgt van de trekker.
Nieuwe trekker en oplegger van de laatste generatie, zeer gebruiksvriendelijk. Voertuig naar keuze uitgerust met een automatische of handgeschakelde versnellingsbak
Trekker en oplegger uitgerust met camera's Aanhangwagen en vrachtwagen uitgerust met camera's
Hoog slagingspercentage Hoog slagingspercentage

Opmerking: het afleggen van het rijbewijs C+E kan worden gedaan met de twee voertuigen die op de bovenstaande foto's worden getoond, maar het is uiterst belangrijk om het juiste voertuig te kiezen voordat u met de training begint.

Een subsidie of financiële steun nodig?

Klik hier voor alle informatie over subsidies en financiële hulp.

Het team van Multipermis staat klaar om al uw vragen te kunnen beantwoorden !

VU wenst bijkomende informatie over het afleggen van het rijbewijs vrachtwagen met aanhangwagen en oplegger ? Contacteer één van onze zes opleidingscentra van Multipermis in het Brusselse ! Ons team staat klaar om u verder te helpen.

Word lid van onze club

Wij nodigen u uit om lid te worden van onze privéclub om te kunnen genieten van nieuwigheden, exclusieve promoties of unieke kansen.

De beoordelingen van onze klanten

5/5
(11 beoordeling)

De evaluaties worden beheerd door E-net Business tools

Certification e-net

J'ai fait appel à leurs services pour mon ... bekijk meer J'ai fait appel à leurs services pour mon projet. Ils ont écouté chacune de mes demandes et n'ont pas hésité à me conseiller quand c'était nécessaire. Un grand merci pour votre professionnalisme! zie minder

Léon P.

5/5

Vraiment génial ce site ! C'est du beau tr... bekijk meer Vraiment génial ce site ! C'est du beau travail ! zie minder

Steve

5/5

J'ai été agréablement surprise par votre s... bekijk meer J'ai été agréablement surprise par votre service de qualité! On sent que vous êtes passionnés et vous avez à cœur le travail bien fait. Vous avez été parfait jusqu'au bout. Encore merci! zie minder

Pascale

5/5

On sent que vous êtes passionnés par ce qu... bekijk meer On sent que vous êtes passionnés par ce que vous faites et que vous avez envie de partager cette passion. C'était très agréable de travailler avec vous parce qu'on se sent écouter et on sent que notre projet à de l'importance à vos yeux. zie minder

Marc

5/5

Gegarandeerde kwaliteit

Een team tot uw dienst

Gratis offerte op aanvraag

Aangepast advies

Een unieke ervaring

We doen er alles aan om u een veilige en persoonlijke navigatie te bieden. Hiervoor gebruiken wij cookies om u aanbiedingen te doen die zijn afgestemd op uw interessegebieden, om anoniem statistische gegevens te verzamelen en om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken.